25-manna med KOK – en fin tradition för alla åldrar!

  • 13 okt 2023

Att säga att KOK kört någorlunda samma koncept i 25 år är helt klart en underdrift. I nästan halva sitt liv har Torgny ”Joppe” Jeppsson med en dåres envishet sett till att vi varje år ställt minst ett lag på startlinjen till en av världens största stafetter – 25-manna. Denna gång med värdefullt stöd i laguttagning, pepp, kick-off, dedikerade träningar och planering av Agneta, Håkan P och Sebbe. Bakom ratten i bussen, som vanligt vår pålitlige chaufför Sandor.

Länk till Katrineholms-Kurirens artikel om KOK på 25-manna 2023

Årets upplaga avgjordes i naturreservatet runt Lida Frilufsgård i Botkyrka kommun och KOK ställde upp med ett hyfsat vältränat lag bestående av 19 löpare från 2022 års lag samt tre debutanter och tre comebackande veteraner.

Snöblandat regn

Strax innan starten kl. 09.00 checkade vi in på tältplatsen och hejade iväg Klas som sovit över på en skola i närheten och därmed kunnat sova en timme extra, hämtat ut alla nummerlappar och värmt upp ordentligt i snålblåst och nån form av snöblandat regn.

Efter en stabil förstasträcka strax under 59 min på 8 km och utan större misstag var det upplagt för plock när Ida W gav sig ut på den 5,2 km långa andrasträckan i strålande solsken. Minus 39 placeringar och växling ut på den första parallellsträckan på placering 247, knappa halvtimmen efter täten. En riktigt fin inledning!

Snabbaste kilometertiden av alla

Håkan P, Igor, Jenny A (tidigare Skoog) och Joppe förvaltade budkavlen väl på sträcka 3 och plockade tillsammans 36 placeringar till plats 211 med ett spann på 7 min från första till sista växling efter drygt 4 km.

Den kortaste sträckan (4) sprangs av Elvin, Elsa K, Maja och Per-Erik. Även här med ett spann på ca 7 min och 16 plockade placeringar till 195:e. Extra imponerande lopp av Elvin, som avverkade den 2,8 km långa vita banan på blott 18 min, vilket innebar snabbaste kilometertiden av alla i laget (6.34 min/km).

Spann på bara 3,5 min

Ut på den 6,6 km långa sträcka 5 skickades sedan Ola, Roger, Larssa och Arvid och även här stod sträckans yngsta löpare för ett riktigt kanonlopp. Olas tid på knappt 50 minuter var betydligt snabbare än han hade räknat med och spannet på femtesträckan var bara 3,5 min. Regelbunden träning lönar sig, helt klart! Den stabila insatsen gav gemensamt plock av 12 placeringar till lagets bästa notering under dagen på 183. Rutinerade rävarna Larssa och Arvid kompislöpte och bäddade för fortsättningen.

Fyrtal i damer

Sträcka 6 (4,8 km) innebar sedan fyrtal i damer med ”nyförvärvet” Anna-Sandrine Larsson, Anna T, Lisen och Camilla. Alla samlade inom 10 minuter. Snabbast var "Annorna" och vi hälsar Tumba-/Tullingefostrade Anna-Sandrine varmt välkommen till klubben efter några år som medlem i Vingåkers OK. Faktum är att hon varit med och vunnit 25-manna med Tullinge som tonåring i slutet av 1980-talet! 

Jerker ut som 197:a

Uppsamlingsheatet på sträcka 7 innebar även det ett spann på 7 min, där sträckans yngsta löpare (Elton) var snabbast med dryga 40 min på 5,5 km. Även Erik M, Fredrik Å och Henrik levererade, men det totala spannet som upparbetats under sträcka 3-7 innebar att laget ändå behöll placering 197 när Jerker skickades ut på sträcka 23.

Jerker hade som mål att springa under 40 minuter på sina 4,2 km, vilket han fixade med 8 sekunder till godo och växlade på plats 184 efter 13 plockade placeringar.

Föredrar att sköta orienteringen själv

På näst sista - och hela stafettens längsta sträcka (9,2 km) - sprang Thomas stabilt och passerade mållinjen på plats 187. Vid det laget hade Josefin dock redan gått ut i omstart på sistasträckan, vilket innebar mer folk i skogen och hjälp med farthållningen, även om hon själv oftast föredrar att få springa och sköta sin orientering helt själv. Resultatet blev i alla fall 6,4 km på precis under 64 min och en mer än godkänd 198:e plats totalt, efter att alla lag från omstarten gått i mål och de officiella resultaten fastställts.

240 amerikanska pannkakor

Förutom 25 fint genomförda sträckor med alla stämplar på rätt ställe och tillförsikt inför kommande stafetter, måste coacherna och markservicen få ett extra omnämnande: Vilken toppenidé makarna Ida och Sebbe Eriksson fick som fixade 10 liter smet, en gasolhäll och diverse lyxiga tillbehör till de ca 240 amerikanska pannkakor som mättade KOK:arnas magar under den kyliga dagen utan större lidande i sluttningen vid sjön Getarens strand.

Klas lovar rättning

På vägen hem blev det sedvanliga hyllningar, prisutdelning och korande av årets bästa tippare som kammade hem potten på ett par hundralappar. Det bjöds även på ett litet quiz, vars frågor återfinns nedan. Var du inte med på resan, men vill quizza ändå - skicka dina ogooglade svar i ett mail till kok@katrineholmsok.org, så lovar Klas att rätta!

  1. Har 25-manna någonsin - enligt Wikipedia - haft 400 (eller fler) deltagande lag?
  2. Har KOK fått en bättre och bättre placering varje år sen 2019?
  3. (Hur många av KOK:arna i årets lag sprang även i laget 2022? (svaret finns i texten))
  4. a. Vilka sprang 2022, men inte 2023?
    b. Vilka sprang 2023, men inte 2022?
  1. Vem i laget 2023 sprang på median-kilometertiden?

Som ordförande och författare av denna text är jag övertygad om att vi har alla möjligheter att vässa oss ytterligare till 25-manna 2024. Träna lite mera. Med karta. Utan karta. Under mörka kvällar. Ljusa kvällar. Långpass på helgerna, med mera. Och kanske kommer UK utifrån årets fantastiska insatser våga spara lite på krutet och skicka ut våra yngre löpare senare på parallellsträckorna nästa år!?